Zorganizowanie słodkiego stołu na weselu stanowi pewne wyzwanie. Coraz rzadziej bowiem stawia się desery na stołach, przy których siedzą goście. Powód jest bardzo prosty. Po kilku godzinach ciasta i ciasteczka pod wpływem wysokiej temperatury zaczynają tracić swój apetyczny wygląd. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest więc zorganizowanie osobnego stołu, który sukcesywnie, w miarę potrzeb, jest uzupełniany. Jednak i on może być bardzo zróżnicowany.

  1. Jak zaplanować słodki stół?

  2. Co powinno znaleźć się na stole ze słodyczami?

  3. Stylistyka słodkiego stołu

  4. Pomyśl o prezencie

Jak zaplanować słodki stół?

Słodki stół najczęściej ustawia się obecnie obok miejsca, w którym goście albo mogą sobie zrobić kawę lub herbatę, albo jest im ona serwowana. Z reguły stół ten ustawia się nieco z boku, z dala od stołów gości, aby ograniczyć ryzyko jego przewrócenia, ale i postawić słodycze w możliwie najchłodniejszym miejscu sali. Przy dużych weselach bardzo łatwo zauważyć, jak szybko potrawy wystawione na stół tracą wiele ze swojej atrakcyjności. Z tego powodu dąży się do maksymalnego ograniczenia ustawiania potraw wrażliwych na wysoką temperaturę na stołach gości. Część z nich jest po prostu serwowana, druga część znajduje się w wydzielonych w tym celu strefach. Jedną z nich jest właśnie słodki stół.

Co powinno znaleźć się na stole ze słodyczami?

Słodki stół ewoluuje w ostatnich latach. Jeszcze do niedawna królowały na nim przede wszystkim ogromne ciasta ze śmietaną, kremami, galaretką. Dziś są to znacznie lżejsze desery, często pojawiają się musy, owoce pod różną postacią, lekkie ciasta i ciasteczka. Wszystko serwowane jest najczęściej w wersji „finger food”, a więc małej porcji, którą swobodnie można wziąć do ręki. Bardzo wielu organizatorów wesel oraz młodych par decyduje się również na małe słodycze w postaci czekoladek, trufli, pralin, ciastek korzennych, słynnych makaroników, owoców i bakalii w czekoladzie. Na stołach pojawiają się także desery w słoiczkach. Słodki stół z Karmello z pewnością prezentuje się bardzo intrygująco, ponadto pozwala spróbować bardzo różnych słodkości.

Stylistyka słodkiego stołu

Słodki stół powinien być dopasowany stylistycznie do motywu przewodniego wesela lub ogólnego wystroju. W zależności od tego czy wesele jest bardziej w stylu glamour, romantic czy boho, można nieco inaczej skomponować stół. Kluczowy jest dobór kolorów samych słodyczy, jak i sposobu w jaki zostaną one na stole wystawione. Interesującym pomysłem są na przykład standy informujące o tym, z jakim typem deseru goście mają do czynienia. Można je w zależności od rodzaju aranżacji wykonać zupełnie inaczej. Stół wzbogacić mogą również świece, kwiaty i inne formy dekoracji odpowiednie dla przyjętego sposobu prezentacji. Taki stół z pewnością będzie robił wrażenie i zachęcał gości do spróbowania znajdujących się na nim słodkości. Ponadto, może on być ciekawym uzupełnieniem całej weselnej aranżacji.

Pomyśl o prezencie

Słodki stół to także jedno z najlepszych miejsc, gdzie można przygotować podarki dla gości. Jeśli zdecydujesz się na stół, który wypełniają w jakiejś części praliny, czekoladki, makaroniki, to część z nich może stać się małym upominkiem dla gości. Czekoladki Karmello dla gości weselnych to bardzo ciekawy pomysł na prezent w podziękowaniu za obecność na ślubie i weselu. Spakowanie i przechowanie ich nie stanowi problemu, co jest w perspektywie wszystkich zadań organizacyjnych związanych z weselem bardzo cennym atutem. Goście natomiast z pewnością z chęcią przyjmą taki słodki upominek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here